SPS ZOZ w Lęborku przystąpił do pilotażowego programu Dobry posiłek w szpitalu, który jest finansowany w ramach ubezpieczenia społecznego ze środków NFZ.

Celami programu są:

  • zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach,
  • wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach.

W ramach programu, przebywając w szpitalu pacjenci otrzymają posiłki przygotowywane w kuchni SPS ZOZ zgodnie z jadłospisem opracowanym przez dietetyka i - w razie konieczności - odpowiednio dostosowanych do indywidualnych potrzeb żywieniowych w oparciu o zalecenia lekarza. Udział każdej z grup żywności w przygotowanych posiłkach (warzywa i owoce, produkty zbożowe, nabiał, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja, tłuszcze, napoje) będzie zgodny z zaleceniami opracowanymi przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem - Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka.

Zalecenia dostępne są na stronie internetowej Ministerstwa Zdrowia.

Poniżej dostępne są co najmniej tygodniowe jadłospisy zawierające informacje o rodzaju posiłku, składzie produktów, wartości energetycznej i odżywczej, sposobie obróbki oraz obecności alergenów. Codziennie, od poniedziałku do piątku (z wyłączeniem dni wolnych od pracy) będą publikowane zdjęcie co najmniej dwóch posiłków, spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia, wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.

BIEŻĄCY JADŁOSPIS TYGODNIOWY

Jadłospis od 19 do 25 lutego 2024 r.