SPS ZOZ w Lęborku przystąpił do pilotażowego programu Dobry posiłek w szpitalu, który jest finansowany w ramach ubezpieczenia społecznego ze środków NFZ.
Celami programu są:
- zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach,
- wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach.
W ramach programu, przebywając w szpitalu pacjenci otrzymają posiłki przygotowywane w kuchni SPS ZOZ zgodnie z jadłospisem opracowanym przez dietetyka i - w razie konieczności - odpowiednio dostosowanych do indywidualnych potrzeb żywieniowych w oparciu o zalecenia lekarza. Udział każdej z grup żywności w przygotowanych posiłkach (warzywa i owoce, produkty zbożowe, nabiał, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja, tłuszcze, napoje) będzie zgodny z zaleceniami opracowanymi przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem - Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka.
Zalecenia dostępne są na stronie internetowej Ministerstwa Zdrowia.
Poniżej dostępne są co najmniej tygodniowe jadłospisy zawierające informacje o rodzaju posiłku, składzie produktów, wartości energetycznej i odżywczej, sposobie obróbki oraz obecności alergenów. Codziennie, od poniedziałku do piątku (z wyłączeniem dni wolnych od pracy) będą publikowane zdjęcie co najmniej dwóch posiłków, spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia, wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.
Gabinety Podstawowej Opieki Zdrowotnej SPS ZOZ z siedzibą w Lęborku oraz w Łebie realizują kompleksową opiekę zdrowotną dla mieszkańców regionu oferując poszerzony zakres świadczeń prowadzony w modelu koordynowanym. Dzięki dwóm lokalizacjom pacjenci mogą liczyć na łatwy dostęp do wykwalifikowanego personelu medycznego oraz nowoczesnych metod wykonywania badań dodatkowych. Placówki zapewniają profesjonalną opiekę medyczną kładąc nacisk na wysoką jakość procesu diagnostyczno-terapeutycznego oraz komfort leczenia oparty o optymalne rozwiązania organizacyjne.